Jak duża powinna być wyspa kuchenna?

Jednym z najbardziej funkcjonalnych rozwiązań w nowoczesnych projektach kuchni jest wyspa. Ten znajdujący się na środku pomieszczenia blat z szafkami nie ma bezpośredniego połączenia z żadną przyścienną zabudową meblarską. Dzięki temu z wyspy może korzystać wiele osób jednocześnie – taka organizacja pracy nie tylko przyspiesza przygotowywanie posiłków, ale również pozwala na podtrzymywanie wartościowej komunikacji między domownikami nawet podczas gotowania.

Jakie wymiary powinna mieć kuchenna wyspa?

Wielkość wyspy kuchennej zależy od indywidualnych potrzeb oraz wolnej przestrzeni w pomieszczeniu. Można założyć, że w otwartych kuchniach uda się zmieścić blat o większych wymiarach niż w przypadku kuchni zamkniętej. Na szczęście istnieje możliwość wykonania wyspy na zamówienie, dzięki czemu zostaje ona idealnie dopasowana do dostępnej powierzchni. Jeśli jesteś zainteresowany meblami kuchennymi na wymiar w Rzeszowie, serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą. Warto wiedzieć, że na wielkość wyspy ma wpływ także funkcja, jaką ma ona pełnić:

  • wyspa jako blat roboczy – jeśli przygotowywanie jedzenia ma być wygodne, szerokość blatu musi wynosić co najmniej 80 cm,
  • wyspa jako stół – wyspa o charakterze barowym może być szeroka na 60 cm, ale już kolacja w gronie kilku osób wymaga minimum 80 cm,
  • wyspa ze zlewozmywakiem – w tym wypadku do szerokości zlewu należy dodać 40-60 cm,
  • wyspa z płytą grzewczą – w tym wariancie ważny jest nie tylko komfort obsługi palników, ale także bezpieczeństwo. Tego rodzaju wyspa powinna być szeroka na około 100 cm.

Projekt wyspy kuchennej musi obejmować również jej wysokość. Przyjmuje się, że dla osób o średnim wzroście blat powinien być umieszczony na około 90 cm, choć oczywiście wysokość można dostosować do własnych preferencji.